Er is grote belangstelling voor de 25 jongerenwoningen die Jutphaas Wonen realiseert in het voormalig opleidinginstituut voor tandartsassistentes. Op 11 december sloot de inschrijving voor Geinse jongeren tot 30 jaar. Er bleek meer dan 600 keer gereageerd op de woningen. De energiezuinige loftwoningen blijken een gat in de markt. ‘Het zijn ook echt bijzondere woningen’, aldus Marco van Dijk, die voor Jutphaas de woningen ontwikkelt. ‘De belangstelling onderstreept dat. Het zijn helemaal open plattegronden, echte loftwoningen waar je direct vanuit de voordeur binnenstapt. Maar dan wel over twee lagen, zodat iedereen een eigen entree en tuin heeft’.

Eind november organiseerde de woningcorporatie een open dag in het gebouw. Alle jongeren die het afgelopen jaar al eens op een huurwoning hadden ingeschreven, kregen een uitnodiging. In het gebouw konden geïnteresseerden ervaren hoe de woningen gaan worden. Met tape werd aangegeven waar de wanden, trap en schachten komen. En waar de badkamer en toilet kunnen komen. Van Dijk: ‘De huurders kunnen daarin nog allerlei keuze maken. De plek van de wanden en schachten staan vast, maar verder kan er nog van alles. Als mensen een andere indeling willen, of een tochtportaal achter de voordeur, dan kan dat. Dat zit in de keuzemogelijkheden die we met de aannemer zijn overeengekomen. Wel vast staat het energiepakket. De woningen worden heel erg energiezuinig, vergelijkbaar met hedendaagse nieuwbouw’.

Brinkwal is de eerste transformatie van Jutphaas. Er staan veel kantoren leeg in Nieuwegein. Marco van Dijk: ‘Wij zijn in die leegstand ook een kans om woningen te maken voor een doelgroep die in Nieuwegein maar heel weinig aan bod komt. Twee jaar geleden hebben we een paar kantoren bekeken. Dit gebouw sprong eruit omdat de locatie, vlakbij het centrum en sportvoorzieningen, voor jongeren interessant is. Daarna hebben we onderzocht of het gebouw efficiënt te verbouwen is, samen met het transformatieteam. De unieke woningen is echt het resultaat van die samenwerking’. De plattegronden blijken ook de sleutel om de woningen betaalbaar te houden. Van Dijk: ‘Met deze woningtypes hergebruik je het bestaande gebouw bijna helemaal. Zelfs de bestaande trap laten we zitten. Dat wordt een heel bijzondere woning, waar de twee verdiepingen verbonden zijn. Die huurders krijgen een soort bordes midden in de woning’.

De verbouwing start begin volgend jaar. Medio 2013 kunnen de huurders de nieuwe woningen betrekken.