Voor het nationaal programma herbestemming werken we aan de Kennisagenda Tijdelijk Gebruik. Vandaag mochten we Jack Hock van Trudo interviewen voor de kerstspecial van Renda. In de loop van 2012 volgt nog een aantal artikelen met de projecten in de hoofdrol. Strijp is het ideale project voor dit eerste artikel over manieren om leegstaande gebouwen een nieuw leven te geven. Trudo zet elk gebouw net weer even anders in en is ongekend creatief door het inzetten van tijdelijk gebruik en aantrekken van smaakmakers en kunstenaars [en soms zoals met Amaro in het Ketelhuis allebei en letterlijk tegelijk]. Zes door Rijk of gemeente aangewezen monumenten en vier niet minder beeldbepalende gebouwen vormen bij elkaar een staalkaart hoe je met tijdelijk gebruik een gebied ontwikkelt en op de kaart zet. En ze blijven schaven aan hun eigen product, het kan altijd beter!

Ook opvallend: het plezier waarmee er gewerkt wordt op Strijp, niet alleen door Trudo maar ook door de gebruikers van haar gebouwen. Is dat Eindhovens, of omdat mensen hier de stad maken waar ze zelf graag willen wonen, werken of allebei? Hoe dan ook: dat kunnen maar heel weinig bouwprojecten zeggen.

Jack vertelde uitgebreid over Strijp, hoe ze vroeger langs de portier moesten – niet gemakkelijk – maar tegenwoordig ondanks de crisis de planning al een aantal keren hebben kunnen versnellen. Over dat ze het vak geleerd hebben in de Lichttoren en Witte Dame en daarom besloten zichzelf voor Strijp op te werpen als kwartiermaker. Simpelweg omdat marktpartijen niet op deze manier kunnen werken, een project realiseren is iets anders dan een stuk stad maken [‘wanneer ben je nou eens klaar?’], maar wel blij zijn met het resultaat.

De mooiste uitspraak van Jack Hock: ‘Eigenlijk managen we de tussentijd’.Het artikel is inmiddels verschenen.