Gisteravond gaf Rinald van der Wal, directeur van bouwmanagementbureau BBN Adviseurs en docent aan ASRE in een architectencafé in Gouda over ‘de toekomst van de architect’ een mooi voorbeeld hoe we efficiënter moeten en kunnen werken in de bouw: hij maakte een leuke karikatuur – voor het debat natuurlijk, maar stiekem – hoe er anno nu gepland wordt in de bouw. Zijn betoog: in een beetje projectteam zit een discipline of tig en één daarvan doet de planning. Die maakt een lijstje, dat moet natuurlijk  besproken en vastgesteld worden. ‘Haal jij dat?’, vraagt planningmeneer A [allemaal meneren in dit verhaal]. Meneer B denkt ‘Ik kan eigenlijk wel twee x zo snel, maar dit is wel een lekkere planning’ en zegt: ‘ga ik voor’. Meneer C denkt ‘Dat haal ik niet, heb dan nog twee andere klussen af te ronden, maar als ik dat nu zeg sta ik zo weer buiten’ en zegt: ‘scherp, maar doe ik’. Meneer D. weet dat hij dat zelf nooit gaat halen, maar ook dat B dat niet haalt, dus hij zegt: ‘jahoor, makkelijk’.

‘Mooi. Dan is dat de planning’, zegt meneer A. Volgende punt op de agenda.