In het centrum van Nieuwegein staan veel kantoorgebouwen leeg. Het transformatieteam heeft voor zes kantoorgebouwen onderzocht of deze efficiënt zijn te transformeren tot woningen of een andere functie. Daaraan vooraf gingen gesprekken met gebouweigenaren van leegstaande kantoren over de toekomst van het gebouw als kantoor.

Voor een selectie van de kantoorgebouwen zijn transformatiestudies uitgevoerd. Voor die kantoren zijn haalbare plattegronden ontwikkeld voor één of meer klantgroepen. De kantoorgebouwen zijn getransformeerd naar seniorenhuisvesting en jongerenhuisvesting [zelfstandig of met gedeelde voorzieningen, met en zonder zorg], shortstay voor het personeel van het nabijgelegen Antoniusziekenhuis, familie van patiënten van het ziekenhuis.

Eén gebouw bleek minder gemakkelijk te verbouwen. Daarvoor is een kantoorconcept ontwikkeld op basis van Het Nieuwe Werken en de eigenaar geadviseerd in een gebouw te starten als vorm van realtime marktonderzoek. Voor alle kantoorgebouwen zijn één of meer plattegronden uitgewerkt tot VO en een verbouwplan en residuele waardebepaling opgesteld. De plattegronden zijn met mogelijke afnemers van de woningen besproken, de plannen zijn op haalbaarheid getoetst in een gezamenlijk overleg met gebouweigenaren en plantoetsers bij gemeente.

Opdrachtgever
Gemeente Nieuwegein

transformatieteam
Project in samenwerking met Stogo. Namens transformatieteam: Sander Gelinck, Jean Baptiste Benraad en Karina Benraad.