Wat mij betreft nu al het boek van het jaar! Prachtig boek dat in detail het verhaal vertelt hoe een groep van 30 nieuwe bewoners een afgeschreven portiekflat transformeerden tot prachtige maatwerkwoningen naar hun eigen wensen. Arjan Gooijer (Vanschagen Architecten) beschrijft hoe hij als architect de herontdekking van de portiekflat begeleidde, Frans van Hulten en Maaike Schravesande (Urbannerdam) hoe de bewoners de touwtjes in handen namen. Ikzelf mocht het project financieel binnenstebuiten keren om de vraag te beantwoorden hoe herhaalbaar dit project is (spoiler: zeer). Met als kers op de taart prachtige foto’s van Rufus de Vries die het project en de bewoners vanaf het prille begin met zijn camera volgde en alle nieuwe bewoners portretteert in hun nieuwe droomwoning.

Gefeliciteerd drijvende kracht achter het boek Patricia van Ulzen die samen met Antoin Buissink en Rufus de Vries ook redactie voerde. Op de foto Patricia en een zeer geïnteresseerde minister Blok. Met bijdragen van Vincent van Rossem, Patricia van Ulzen, Rufus de Vries, Arjan Gooijer, Sander Gelinck, Frans van Hulten, Maaike Schravesande.

Het project won al de de Amsterdam Architectuurprijs 2015 (Gouden A.A.P. 2015) en was genomineerd bij de Beste vier ARC14 Award, Nominatie Zuiderkerkprijs 2014. 20 juli 2017 is de boeklancering vanaf 19.30 uur in Pakhuis De Zwijger 

 

Het boek kost slechts €25. Te bestellen bij uitgever JapSamBooks hier.

Nederland staat vol met naoorlogse portiekflats. Deze type woningen, ooit gebouwd om in de woningnood na de Tweede Wereldoorlog te voorzien, zijn nu grotendeels verouderd, en voldoen niet meer aan de eisen en wensen van huidige bewoners en mogelijke nieuwe woningzoekenden. Een belangrijke vraag die gesteld kan worden is: Heeft de portiekflat nog toekomst?

De portiekflat in de U.J. Klarenstraat in Amsterdam-Slotervaart toont aan dat gedateerde portiekflats zeker nog niet afgeschreven hoeven te worden. De flat aan de Klarenstraat heeft een unieke transformatie doorgemaakt. 

Het verloederde gebouw uit 1956, naar een ontwerp van Ernest Groosman, met garages en bergingen in de plint en identieke flatjes van 75 m2 aan weerskanten van de trappenhuizen, werd in opdracht van 30 kopers door Urbannerdam/Vanschagen Architecten getransformeerd tot een eigentijds appartementencomplex met woningen die allemaal verschillend zijn van grootte en indeling. Van de plint tot en met het dak is het gebouw opnieuw verkaveld volgens de individuele wensen van de nieuwe bewoners, die als groep door middel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap de verbouwing van het casco hebben aangestuurd. Dit boek beschrijft vanuit verschillende standpunten deze succesvolle transformatie.