Vrijdag 19 juni won onze inzending Buurtwinkel als Banenmotor de prijsvraag van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) voor het beste idee voor herbestemming van winkelstrips in Wederopwijken. Uit bijna 100 inzendingen werden 15 finalisten geselecteerd. Op 19 juni werden in De Doelen in Rotterdam de drie winnaars bekend gemaakt. De eerste prijs was voor ons plan getiteld de Banenmotor.

In de Banenmotor krijgen twee Utrechtse winkelstrips een impuls met nieuwe onderwijsformules en praktijkonderwijs. Het onderwijsprogramma volgt uit de wensen uit de wijk. Ouders worden klanten, hun kinderen ondernemers en dienstverleners. Op die manier geven MBO en bestaande winkels de wijk een impuls en jongeren een grotere kans op een baan. Het plan is ontwikkeld door Sander Gelinck (id&dn) in samenwerking met Arjan de Nooijer (dNArchitectuur) en Ernst Haagsman (ErnstArchitect).

Op vrijdag 19 juni dienden alle 15 finalisten hun ideeën in De Doelen mondeling toe te lichten. ’s Middags maakte de jury (Ronald Rijnen, Mark Schrijvers, Rob Soeterboek en Anita Blom) de drie winnaars bekend.

De jury over De Buurtwinkel als Banenmotor: ‘Het thema van de prijsvraag krijgt met dit plan een prachtige invulling. De Banenmotor geeft een nieuwe betekenis aan deze plek in de wijk. Bedrijfseconomisch een simpele oplossing die klopt: de school huurt de ruimte in de wijk. Dit is vooral een plan voor een grote stad waar veel jeugdwerkloosheid is.’ Bekijk het volledige juryrapport hier.

Meer weten? Stel uw vraag aan banenmotor@ideedoen.nl. Een beknopte samenvatting van het plan is hier te vinden.