Vandaag verscheen het rapport van de BouwBeter-werkgroep kantoortransformatie. Deze groep heeft gedurende een jaar producten en diensten gezocht die antwoord kunnen bieden aan de groeiende leegstand op de kantorenmarkt. Naast projectanalyse en -bezoek is een structurele verkenning van de markt uitgevoerd met nadruk op kenmerken van verschillende soorten eigenaren [institutionele beleggers denken anders dan kleine maatschappen] en de rol van banken bij financiering van kantoorportefeuilles. De productmarktcombinaties die kansrijk zijn bevonden zijn: opknappen, revitaliseren, dbfm-aanbiedingen en transformeren.

In samenwerking met de BouwBetergroep is een rekenmodel opgesteld dat snel inzicht biedt in de haalbaarheid van revitalisering of transformatie. Input daarvoor vormen de diverse projecten die zijn bezocht en projecten van de deelnemers. De deelnemers aan de werkgroep gaan in de eigen organisatie verder met het uitwerken van businesscases.

De BouwBeterwerkgroep is afgesloten met een landelijke studiemiddag in het PostCS gebouw die door ruim 75 personen werd bezocht. Dagvoorzitter was Frank Bijdendijk van Het Oosten, spreker o.a. Falco Jansen van Office-Up, een startuporganisatie onder de vlag van BAM.

Samenwerking
id&dn [programmeur], ArchitectenConsort, Ballast Nedam IC+E, BAM Utiliteitsbouw, BAM Office-Up, Het Oosten, Hevo, Panagro, Rijksgebouwendienst en SBR

Opdracht
SBR, Rotterdam